Kerge ja õhuline mandli-õunakook (gluteenivaba)
http://siljafoodparis.blogspot.com.ee/2015/09/kerge-ja-ohuline-mandli-ounakook.html?m=1
Seda suurepärast BBC Good Food'ist pärinevat kooki plaanisin teha juba aasta tagasi :) Tõlkisin retsepti ära ja nii see blogis mustandina oma aega ootama jäi kuni selle graavilõhe postituse draft'i otsides avastasin. Retseptis ei teinud ma mitte ühtegi muudatust - asi, mida tuleb minu puhul aasta jooksul ette ilmselt vähem kordi kui ühel käel on sõrmi, kui mu enda juba välja töötatud retseptid ja püsirepertuaaris olevad asjad välja arvata! Soovitan proovida! :)
Blogis on mul kevadest saadik olemas üks mandlijahuga rabarbrikook, mis on väga hea ka õuntega ja on samuti gluteenivaba. Ja eriti hästi sobib praeguseks sügishooajaks see riivitud porgandi, suvikõrvitsa ja õunatükkidega mandlijahust küpsetis. Mõlemad koogid on ka igati tervislikud, erinevalt praegusest, kuhu üsna suur kogus valget suhkrut sisse läheb. oma maheda maitse ja kerge konsistentsiga on see kuidagi eriliselt hea ning jätab mulje nagu tegemist oleks lahja ja taljesõbraliku küpsetisega :)
3 keskmist õuna
1 sidruni mahl
300 g peensuhkrut
8 suurt muna
325 g peenelt jahvatatud mandleid (mandlijahu)
0,5 tl mandliekstrakti
50 g mandlilaaste
Puhasta, koori ja tükelda õunad ning aseta potti koos poole sidrunimahla ja 2 sl suhkruga. Kuumuta, kuni segu hakkab kergelt keema (nö podisema), aseta kaas potile peale ja küpseta 7-9 minutit kuni õunad on piisavalt pehmed, et neid saaks kahvliga kergelt purustada. Mulju neid kahvliga üsna jämedalt, st säilita õunte tekstuur. Jäta purustatud õunad jahtuma.
Aseta jahtunud õunad koos munade, mandlijahu ja -ekstrakti, ülejäänud suhkru ja 1 sl sidrunimahlaga köögikombaini ning töötle ühtlaseks.
Vala tainas 25 cm läbimõõduga vormi, mille ääred on võiga määritud ja põhjas on küpsetuspaber, puista peale mandlilaastud ning küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Tsekka kooki, kui see on 30 min ahjus olnud - kui see hakkab liigselt pruunistuma, siis kata pealispind küpsetuspaberi v fooliumiga. Lase koogil enne lahti lõikamist u 15 minutit taheneda, eemalda seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Suurepärane nii soojalt kui ka külmalt, soovi korral sõelu jahtunud koogile tuhksuhkrut.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar